top of page

Wat zijn Smudgeveren?

Smudgen wordt gedaan om je energetisch te reinigen. Naast mensen heeft alles op aarde een soort krachtveld, een aura om zich heen. In bepaalde ruimtes zoals bijv in de bus, op je werk, bij vrienden thuis, wordt je eigen aura vermengd met andere energieën. Daarnaast kan door dagelijkse beslommeringen, spanningen, ruzies etc de aura minder helder worden (er komt als het ware smog om ons heen). Ook in huis en kamers kunnen andere of negatieve energieën "hangen" 

Om dit te reinigen kan rook worden gebruikt van bepaalde kruiden. Het meest gebruikt is de witte salie. Dit is een eeuwen oud gebruik en onstaan bij de indianen, oorspronkelijk branden de Indianen kruiden als rituele zuiveringsceremonie en om kwade krachten op afstand te houden. Dit was een ritueel van hun geloof.

Witte salie is, naast dat het heerlijk ruikt, het meest zuiver om jezelf, voorwerpen en de ruimte om je heen te reinigen. 

Witte salie wordt meestal in een abaloneschelp gebrandt. De symboliek is dat dan de 4 elementen verenigt zijn; de schelp staat voor element water, de salie zelf voor element aarde, het smeulende gedeelte is element vuur, en de rook is het element lucht.

Een Smudgeveer gebruik je om de rook te verspreiden; hiermee verspreidt je de rook beter om je heen, en de veren zelf staan ook voor element lucht. Van oorsprong werden veren van roofvogels gebruikt, hun "jagers" energie werd gebruikt om negatieve energie te "verjagen".

Ik maak Smudgeveren in opdracht en geef workshops voor als je zelf je eigen Smudgeveer wilt maken.

Ik gebruik in de workshop enkel natuurlijk materialen als bont, hout, leer, steen en uiteraard de prachtigste veren.

Workshop 90,- icl lunch 

28 Januari 2023 11.00-18.00


bottom of page